Ofiste Yalan Söyleyenler Okumasın!

“ Şayet karşınızdaki kişi gözlerini kaçırıyorsa, konuşurken kekeliyorsa kesin yalan söylüyordur. “ gibi onlarca şehir efsanesi var. Bu yazımızda sizlerle ofis ortamında “ gerçekten” yalan söyleyenlerin tepkilerini 9 başlıkta toparlayacağız.

Yalan yakalamak istiyorsak ilk kuralımız mutlaka en az iki ipucu bulmadan yargıya varmamak olmalı. Maddelerimizden en az iki tanesini muhatabınızda görürseniz yavaştan şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

1. Sahte Gülümseme

Yalancılar sempatik görünmeye çalışır. Bu yüzden yalan anında gülümsemeyi tercih ederler. Mutlu görünmek; şaşkınlık, tiksinme veya korku gibi diğer duygulara göre yüzde taklit edilmesi daha kolaydır. Şayet muhatabınız tebessüm ederken göz kenarlarının kırışmadığını gözlemlerseniz, bu ipucunu hemen not almanızı öneririm. Yalancılar gerçek gülümseme yerine sahte gülümsemeyi kullanırlar.

2. Olağandışı Tepkiler

Yalancının büyük bir derdi vardır: Kabul görmek. Bu yüzden yalancı büyük çaba içerisinde hikayesini kabul ettirmeye çalışır. Bu sırada eller, kelimeler, mimikler ve ses uyumsuz bir formata geçer. Her ne kadar aynı anda birkaç iş yapabilen becerikli insanlar aramızda olsa da, yalancı tüm bu karmaşık yapıyı kontrol etmekte zorlanır ve vücudun ahengi bozulur. Çok hızlı konuşurken eller yavaş hareket eder, coşkulu ses tonuna rağmen mimikler donuktur.

3. Sözlü Sapmalar

Genellikle yalancılar yalan sırasında ses tonlarını yükseltme eğiliminde olurlar. Alışılmış perdede konuşurken bir anda net vurgular, üstüne basa basa konuşma formatı ve anlamsız coşkulu ses gözlemlenir.

4. Soru Tekrarı

Yalancıya soru sorduğunuzda genelde size soruyla karşılık verir. Proje neden yetişmedi? Neden mi yetişmedi? Çünkü….. gibi direk cevap vermek yerine zaman kazanma odaklı sorunuzu tekrar edebilir.

5. Yutkunma

Stres seviyesinin yükselmesi yalanın temelinde vardır. Stresin yükselmesiyle birlikte ağız kuruluğu, güçlü yutkunmalar ve derin nefes alış verişler kendini gösterir.

6. Büyüyen Göz Bebekleri

Dünyanın en iyi yalancısının dahi kontrol etmesi mümkün olmayan temel tepki göz bebeklerinin büyümesidir. Yalancı, yalanını söylerken göz bebekleri dört kat büyüyebilir. Aman dikkat!

7. Kırpışan Gözler

Normal şartlar altında göz kırpma hızımız dakikada ortalama 8 – 15 arasıdır. Yalan anında stresimiz artar ve göz kapaklarımız 80 – 100 arasında kapanıp açılır.

8. Huzursuz Ayaklar

Yalancılar herşeyi kontrol etmeye çalışırken ayaklarını unuturlar. Yalan anında ayaklar tempo tutmaya başlar ve beynin kaçma isteği ayakların yönünü kapıya yöneltir.

9. Yüze Dokunma

Yalan anında kişi elini kolunu anlamsızca hareketlendirir. Koyacak yer bulamaz ve çoğunlukla eller yüz bölgesine dokunur. Burun, kaş bölgesi, kirpikler yalan sırasında dokunulan tipik noktalardır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir