Beden Dili Okumayı Bilmeyen Var mı?

beden dili

www.mikroifadeler.com/blog bölümünde düzenli aralıklarla yazılar yazıyorum. Yazılarımı “ Haftanın Mimiği “ olarak adlandırdım. O hafta güncel olan bir konuyu beden ve mimik tepkileri üzerinden değerlendiriyor, bazen de yalan, flört, duygular ya da empati üzerine çeşitli paylaşımlarda bulunuyorum. Bloğumuzdaki arama sonuçlarını gözlemlediğimde insanların özellikle “ beden dili nedir? “ başlığını çok fazla sorguladıklarını farkettim.

Bu hafta sizlerle;

Beden dili nedir?

Birinin yalan söylediğini beden tepkilerinden anlayabilir miyim?

Müşterilerimin ya da ekibimin beden dillerini nasıl yorumlayabilirim?

sorularının cevabını arayacağız.

Lie to Me( Bana Yalan Söyle ) ve Mentalist gibi diziler, vücut dilini okumanın çok kolay olduğu hissini verirler. Şayet çevremizdeki insanların beden ve mimiklerini okumak çok kolay olsaydı bir günde 200 tane yalan söylememiz ya da duygularımızı saklamamız mümkün olmazdı sanırım.

Sabah gözlerimizi açtığımız andan itibaren, gecenin geç saatlerine kadar bedenimizle hissettiğimiz duyguları çevremize iletiriz. Örneğin bir araba satın alırken, biriyle flört etmeye çalışırken, konferanslarda, maaş görüşmelerinde kısacası her yerde beden dili kullanırız. Daha genel çerçeveden bakarsak, karşımızdakine bir mesaj iletirken 3 temel kanal kullanırız. Söylediğimiz kelimeler, ses tonumuz ve son olarak beden dilimiz. 1960’ lı yılların sonunda Mahrebian adlı psikoloğun yaptığı çalışma kullandığımız bu üç kanalın önem yüzdelerini bizimle paylaşıyor. Mahrebian; “ insanoğlu mesajını karşısındakine iletirken 3 kanal kullanır. Bu üç kanalda Beden Dili %55, ses tonu %38 ve son olarak içerikte %7 oranında etkiye sahiptir der. Yanlış okumadınız ne söylediğiniz yalnızca %7 oranında etki eder. İnsanlar sizin ne söylediğinizden çok beden dilinize ve ses tonunuza bakıp bir yargıya varırlar.

Kısacası sabah güne başladığımız andan gece yatağa girdiğimiz ana kadar verdiğimiz her mesajda beden sinyalleri vardır. Bu sinyaller bilinçsizce yaptığımız anlık ya da uzun süreli hareketler olup, hislerimizin tercümanıdır aslında. Peki verdiğim beden sinyallerini anlayabilmek için karşımdaki kişinin beden dili eğitimimi almış olması gerekir? Tabiki hayır. Siz beden tepkilerinizi verirsiniz, karşınızdaki kişi bu tepkileri bilinçsizce alır ve sizinle ilgili yargıya ulaşır. Beden Dili eğitimleri, sizin insanları daha detaylı ve doğru okumanıza destek olurken aynı zamanda yanlış beden tepkilerinden uzak durmanızı sağlar.

Beden Dili Bir Puzzle’ dır!

Beden dilinin çok sayıda küçük parçalardan oluşan bir puzzle olduğunu ifade edelim. Bu puzzle’ın en önemli parçaları:

Eller, Ayaklar, Bacaklar, Gözler, Yüz, Omuz, Bel ve Duruş’ tur.

Beden Dili Etkisi

Az önce beden tepkilerimizin çevremizde inanılmaz etkileri olduğundan bahsettik. Peki işi biraz daha büyütsem ve desem ki, yalnızca çevremize değil kendi iç dünyamıza da inanılmaz etkileri vardır beden dilimizin. Biraz daha açalım. Örneğin omuzlarınız çökmüş, üst göz kapaklarınız düşük bir şekilde oturursanız şundan emin olun ki bir kaç dakika içerisinde psikolojiniz olduğundan daha kötü bir duruma dönüşecektir. Temel olarak bedenin beyne gönderdiği mesaj ben bitik durumdayım, sen de beden halime ayak uydur. Ya da tam tersini de söyleyebiliriz. Omuzlar dik ve yüzde tebessümlü bir duruş bizi olumlu etkileyecek ve iyi hissetmemize sebep olacaktır. O yüzden eğitimlerimde hep vurgularım. Nasıl durduğun, nasıl hissedeceğini belirler, dikkatli ol!

Yalancının Mumu

Beden dili ve Mikro İfadeler ( Mimik okuma ) yorumlanırken karşımızdaki kişinin yalan söyleyip söylemediğini de anlamamız mümkün. Araştırmalar özellikle mimikler üzerinden yalan tespitinin daha güvenilir olduğu yönünde. Daha önceki yazılarımda da sıklıkla vurguladığım gibi beden dilimizi kontrol edebilmemiz kolayken, mimiklerin kontrolü neredeyse imkansızdır.

Gülümsemeyi sahte ve gerçek olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Sahte gülümsemede temel olarak göz kenarlarımızın kırışmadığını, gerçek gülümseme de ise göz kenarlarımızın kırıştığını ifade edebiliriz. Kişi yalan söylediğinde tebessüm etme, karşısındakine sempatik görünme ihtiyacı hisseder. Ancak yalancı yalanını söylerken yüzünde gösterdiği mutluluk sahte mutluluktur. Yalan söylediğini düşündüğünüz kişinin tebessümünü gördüğünüzde yüzüne odaklanın. Göz kenarları kırışmıyorsa, kişi mutluluk maskesi altında sizi kandırmaya çalışıyor olabilir.

Yalanda beden diline baktığımızda ise; temel olarak stres seviyenin yükselmesiyle yalancı kendine dokunma ihtiyacı hisseder. Bu dokunma erkeklerde burun ve enseye dokunma tepkisiyken, kadınlarda göz, kirpik ya da kola dokunma şeklinde olur.

Son olarak beden ve mimik tepkilerinden yalanı anlamaya çalışırken en az iki ipucu yakalamayı önemseyelim. Tek ipucu bizi yanıltırken, iki ipucu doğruya ulaşmamızı kolaylaştırır.

Kullanılabilir İpuçları

İletişim halinde olduğumuz insanları daha iyi anlayabilmek için kullanabileceğimiz birkaç ipucu verelim.

  • Siz konuşurken muhatabınızın eli dudaklarına dokunuyorsa, o da birşeyler söylemek istiyordur. Hemen söz verin.
  • Satış sırasında müşterinize söylediğiniz fiyat karşısında, müşterinin üst dudakları yukarı kalkarsa bu tepki Tiksinme olarak değerlendirilir. Müşteri fiyatınıza tiksinme tepkisi verirse anlaşmanız neredeyse imkansızdır.
  • İşaret parmağının muhataba doğrultulması tehdit olarak algılanır. Siz siz olun işaret parmağınızı hiçbir şekilde çevrenizdeki insanlara yönlendirmeyin.
  • Kişi konuşurken baş parmağı sıklıkla ön plandaysa, bu tepki kişinin egosunun yüksek olduğunun güçlü bir belirtisidir.
  • Konuşma sırasında avuç içlerinin gösterilmesi dürüstlük ve zararsız olunduğunun mesajını verir.
  • Son olarak konuşma sırasında kişinin elleri birbirine kenetlenmişse, bu tepki kişinin o an iç gerginlik yaşadığını gösterir. İç gerginlik gördüğünüzde muhatabınızı rahatlatmaya çalışın. Ve tabiki kendinizde bu tepkiyi görürseniz hemen elleriniz açın.
1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir